Adviseur Collectie Rijnbrink

 

"Wil jij bijdragen aan de ontwikkeling en ondersteuning van bibliotheekcollecties? Rijnbrink zoekt een enthousiaste Adviseur Collecties die zich wil inzetten voor het bevorderen van collectiekennis, het ontwikkelen van producten en diensten en het geven van waardevol collectieadvies. Je werkt samen met collega’s en bibliotheken om collecties nog beter af te stemmen op de wensen van gebruikers en lokale ambities. Ontdek de rol van adviseur collectie en versterk Rijnbrink met jouw expertise."

Als Adviseur Collecties ondersteun en adviseer je bibliotheken in Overijssel en Gelderland in het afstemmen van hun collectie op de behoeften van doelgroepen en lokale plannen. Je werk is heel veelzijdig. Zo begeleid je bibliotheken in het verzamelen en interpreteren van verschillende databronnen en help je ze in het omzetten naar concrete acties. Of speel je een sleutelrol in het (door)ontwikkelen van producten en diensten zoals bovenprovinciale bibliotheekcollecties of collecties voor het onderwijs. Bovendien draag je actief bij aan het vergroten van de expertise van bibliotheekmedewerkers, bijvoorbeeld door het initiëren en verzorgen van bijeenkomsten en trainingen.

Je wordt onderdeel van het dynamische Advies, waar je samen met collega's en bibliotheken werkt aan maatschappelijke opgaven. Je werkt niet alleen adviserend, maar weet je adviezen ook om te zetten in concrete acties en projecten die impact maken.

Wat ga je doen?

Als Adviseur Collecties werk je aan het opstellen en implementeren van toekomstbestendig collectiebeleid voor bibliotheken. Je analyseert gegevens, signaleert trends en adviseert hoe bibliotheken hun fysieke en digitale collecties het beste kunnen afstemmen op de behoeften van diverse doelgroepen. Je helpt bibliotheken met het verbinden van verschillende databronnen zoals uitleengegevens, CBS-gegevens en lokale ambities en vertaalt dit naar praktische en concrete adviezen die bibliotheken direct kunnen toepassen.

Daarnaast speel je een actieve rol in het verbeteren en vernieuwen van bestaande producten en diensten, zoals collecties voor leesclubs, onderwijscollecties en meertalige materialen. Je onderzoekt de behoeften van bibliotheken en hun gebruikers, zet deze om in passende oplossingen en zorgt voor een effectieve implementatie. Samen met bibliotheken en externe partners werk je aan innovatieve projecten die aansluiten bij actuele vraagstukken.

Een belangrijk onderdeel van je werk is kennisdeling en het versterken van vaardigheden bij bibliotheekmedewerkers. Je initieert en verzorgt trainingen en bijeenkomsten over bijvoorbeeld effectief collectiemanagement, het gebruik van materialen in het Taalhuis en klantadvies voor medewerkers in de frontoffice. Hierdoor kunnen zij het beste uit hun collectie kunnen halen.

Hoe ziet je dag er dan ongeveer uit? 

9.00 - Op de derde verdieping van ons kantoor in Deventer is het al druk als je binnenkomt. Het eerste uur van je werkdag brainstorm je met een collega over het programma van de collectiespecialistenbijeenkomst die je voor bibliotheken uit het werkgebied organiseert. Uit gesprekken met bibliotheken blijkt dat zij nog moeite hebben met het halen van de juiste data uit het bibliotheeksysteem. Jullie beslissen dat daar de focus op zal komen te liggen. Aan jou de taak om het programma uit te werken en uitnodigingen op te zetten. 

10.00 - Over twee weken geef je samen met je collega van basisvaardigheden een training op locatie bij een bibliotheek over de collectie NT1 NT2. Je hebt al een voorgesprek met de bibliotheek gevoerd en de training aangepast aan de wensen van de bibliotheek. Gisteren heb je de definitieve versie van de training naar de bibliotheek gestuurd en nog wat feedback ontvangen. De bibliotheek wil namelijk meer aandacht voor welke digitale bronnen (apps, AI-tools, websites, e-books, etc.) je kunt inzetten om bezoekers te helpen met het leren van de Nederlandse taal. Dit bespreek je met je collega en pas je aan in het programma.  

11.00 Ook bij Rijnbrink zijn collecties die onderhouden moeten worden. Jij hebt een collectiebeleid opgesteld voor de collectie leesclubs. Je wilt de collectie laten groeien en meer nieuwe titels toevoegen aan de collectie. Je analyseert de data en beoordeelt de fysieke staat van de collectie in het collectiegebouw. Deze input zet je om naar actie. Een aanpassing van het collectieplan en een extra saneeractie om een impuls te geven aan de actualisatie van de collectie. 

12.00 - Tijdens de pauze zet je even je focus uit en eet je een soepje en broodje in het werkcafé. Je spot nog een collega aan wie je nog wat wilde vragen. Dat kan goed tijdens een wandelingetje door het park.  

12.30 - Je bent door een andere POI uitgenodigd om online aan te sluiten bij het opstellen van hun provinciale collectiebeleid. Het leek je handig om aan te sluiten, omdat jij daarvan kan leren voor het opstellen van ons eigen provinciale collectiebeleid. Het gaat over thema’s als een visie op collectie, de Bibliotheek op school, opleidingen voor collectiespecialisten, diversiteit, inclusie & gelijkwaardigheid in collectie en de verbinding tussen de fysieke en digitale collectie. Er komt een interessant gesprek op gang waar je je directe collectiecollega’s later deze week graag in meeneemt. Je plant daarom gelijk een meeting in.  

14.30 - Je krijgt een paniektelefoontje vanuit een bibliotheek. Ze zijn aan het verhuizen, maar niet alle boeken passen in de kasten! Kun jij helpen met het opnieuw berekenen van de collectie-omvang, zodat het wel in de kasten past? Jij start een online vergadering met desbetreffende bibliotheek en neemt ze mee in welke factoren allemaal meespelen bij het berekenen van de collectie-omvang. De bibliotheek is voor nu geholpen en gaat zelf aan de slag met het opnieuw berekenen van de collectie. Jij staat op stand-by voor als ze er toch niet helemaal uitkomen. 

15.30 - De rest van de dag ben je bezig met het uitwerken van het programma voor de collectiespecialistenbijeenkomst. Tussendoor overleg je nog even kort met een aantal collega’s die een onderdeel van de bijeenkomst zullen gaan verzorgen. Om 17.00 is het programma rond en stuur je het programma en de uitnodiging aan je collega’s van Campus. Zij zullen ervoor zorgen dat iedereen uitgenodigd wordt. Voor nu zit jouw taak erop. 

17.00 - Je rondt je laatste mailtjes van vandaag af en doet je tijdregistratie. Daarna klap je je laptop dicht en ga je weer huiswaarts. Morgen is er weer een dag! 

 

Jij:

Jij bent een gedreven professional met een scherp oog voor de kansen en uitdagingen in bibliotheekcollecties. Je weet hoe je data en trends kunt omzetten in concrete adviezen die bibliotheken verder helpen. Met jouw creativiteit draag je bij aan vernieuwende oplossingen en zorg je ervoor dat collecties optimaal aansluiten bij de wensen van gebruikers. Je bent een verbindende factor die zowel collega’s als bibliotheken inspireert en motiveert. Dankzij jouw praktische aanpak en organisatorische talent realiseer je acties en projecten die impact maken, terwijl je met jouw enthousiasme en nieuwsgierigheid continu zoekt naar verbetering en vernieuwing. 

Kortom, dit breng je mee: 

  • HBO of WO werk- en denkniveau;
  • Communicatieve vaardigheden (zowel mondeling als schriftelijk);
  • Realisatiekracht;
  • De capaciteit om strategisch, analytisch en uitvoerend te schakelen;
  • Ervaring in het organiseren en begeleiden van diverse sessies.

Wij bieden:

Rijnbrink is een expertisecentrum. Daarom hebben we veel aandacht voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. We vinden het belangrijk dat je blijft groeien. Op de werkvloer merk je dat de nadruk ligt op informeel leren en uitwisselen van kennis tussen collega’s onderling. Zo leer je tenslotte het meest. Ook investeren we in relevante opleidingen en trainingen binnen jouw vakgebied. Je krijgt:

  • Een salaris tussen € 3.623 en € 4.629 bruto per maand in schaal 9 van de CAO openbare bibliotheken. Dit is afhankelijk van de kennis en ervaring die je meebrengt; De salarisschalen van de CAO OB verhogen per 1 juli met 3,75%. Kijk voor meer informatie hier.

  • Vakantiedagen: per jaar heb je recht op 180 verlofuren op basis van een 36-urige werkweek.

  • Een eindejaarsuitkering van 4,5% en vakantiegeld 8% van het bruto jaarsalaris; 

  • Een reiskostenvergoeding en gratis zakelijk openbaar vervoer; 

  • De mogelijkheid om verlofuren te kopen en/of (bovenwettelijke-) verlofuren in te zetten voor andere arbeidsvoorwaarden;

  • Gratis toegang tot ruim 120 online trainingen van GoodHabitz;

  • Toegang tot ons werkcafé waar je collega’s ontmoet en je jouw eigen barista koffie maakt (of verse thee). En waar je terecht kan voor een lekkere verse lunch van onze cateraar Bora;

  • De mogelijkheid om hybride te werken. Dit betekent dat de activiteit bepaalt waar je werkt; vanuit huis, op kantoor of een andere locatie; 

  • Een laptop en smartphone; 

  • Een gratis bibliotheekabonnement. 

Waar ga je werken:

Rijnbrink vindt het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om zich te ontwikkelen. Jong en oud – een leven lang. Zodat zoveel mogelijk mensen meedoen, en zichzelf en onze maatschappij kunnen vormen. In die levenslange ontwikkeling spelen bibliotheken, culturele instellingen, scholen en muziekverenigingen een belangrijke rol. Want daar krijgt iedereen toegang tot dat wat ons mensen ‘mens’ maakt: onze taal, digitale vaardigheden, literatuur, cultuur en muziek.

Vanuit ons mooie kantoor in Deventer werken wij met en voor bibliotheekorganisaties, culturele instellingen, scholen en muziekverenigingen. Zodat zij succesvol zijn in hun maatschappelijke opgaven, verschil maken en toekomstbestendig blijven. Samen ontwikkelen we innovatieve oplossingen, diensten en programma’s. Bovendien kunnen onze partners expertise van Rijnbrink inhuren en diensten bij ons afnemen. Zo bouwen we aan een inhoudelijk en organisatorisch sterke, toekomstbestendige culturele sector. En aan een slim, vaardig en creatief Gelderland en Overijssel.

Je komt te werken in team Advies. Team Advies is een passievol team met ongeveer 35 medewerkers. Samen met je drie directe advies collectie collega's bouw jij als team aan de teamdoelen en de doelen binnen Rijnbrink. Het is een jong team met focus op constante doorontwikkeling van zowel de individu als de team doelstellingen.

Leer onze organisatie verder kennen op www.rijnbrink.nl

Laten we kennismaken!

Ben jij een teweegbrenger en wil je als Adviseur Collectie samen met ons het verschil maken? Solliciteer nu en laten we kennismaken! 

Wacht niet te lang, want we sluiten de vacature op 14 april 2025 De 1e gesprekken worden gehouden op 1 mei 2025

Wil je meer weten? Of heb je inhoudelijke vragen over de functie? Neem dan contact op met Daphne ten Siethof via daphne.tensiethof@rijnbrink.nl 

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Sophie te Wierik, Recruiter, via recruitment@rijnbrink.nl.

Rijnbrink wil graag een inclusieve organisatie zijn. Met het ondertekenen van de Charter Diversiteit in Bedrijf, hebben we ons verbonden aan deze ambitie en willen we een organisatie creëren waarin iedereen zich thuis kan voelen en naar vermogen kan meedoen. Kandidaten met een diverse achtergrond worden dan ook van harte uitgenodigd om te solliciteren. 

We voeren ons wervingsproces graag zelf uit en accepteren geen reacties van bemiddelingsbureaus. Dank voor het begrip.

#teamrijnbrink

Vacaturekenmerken

Contactpersoon Rijnbrink

Acties